Lifestyle evaluatie met de HRV meting.

Firstbeat_life

Veel gezondheidsklachten zijn terug te voeren op een verkeerde balans tussen werk en privé, tussen inspanning en ontspanning van het lichaam. Veel mensen zijn zich echter niet bewust van deze onbalans, zeker als men niet merkt dat op fysiologisch of psychologisch vlak het lichaam per dag teveel energie verbruikt en niet goed herstellen tijdens de slaap. Het immuunsysteem en het neuro-hormonale systeem zijn de belangrijkste regelsystemen van de mens. Het neuro-hormonale systeem bestaat uit een netwerk van hormoonklieren samen met het autonome zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel heet ‘autonoom’ omdat het onafhankelijk van onze wil functioneert. Dat zou de gedachte kunnen oproepen dat we dat systeem dus niet kunnen beïnvloeden. Niets is minder waar. We beïnvloeden het constant, alleen niet (alleen) door gedachten maar door gedrag.

Heart Rate Variability

Al heel lang is in de wetenschap bekend dat je de toestand van het autonome zenuwstelsel, en daarmee van één van de belangrijkste regelsystemen, kunt berekenen aan de hand van een ECG (Elektrocardiogram). HRV staat voor Heart Rate Variability (variatie in de hartslag intervallen). Op deze manier kan van minuut tot minuut bepaald worden of iemand in de actieve stand staat (werken, sporten, etc.) dan wel in de rust stand (slapen, eten, ontspannen). En in een meerdaagse meting kun je zien hoe het met de balans is gesteld. Biocoherence Nederland is de exclusieve leverancier van de HRV meting van Firstbeat (Finland) om deze onbalans is goed in kaart te brengen. Met deze meting waarbij de gebruiker de meter 3 dagen bij zich draagt bieden we een complete lifestyle evaluatie. Het unieke van dit systeem is dat de gebruiker zonder dat men zich dit bewust is, wordt gemeten onder normale omstandigheden in alle aspecten van het dagelijkse leven.

Lifestyle evaluaties met de HRV meting zorgen voor een zeer gedetailleerde kijk op het leven: werk, vrije tijd en slaap. Uit de beoordeling blijkt gepersonaliseerde informatie over het effect van leefstijlfactoren op de gezondheid en coping. Zo worden verschillende stressfactoren, toereikendheid van herstel, kwaliteit van de slaap en de gezondheid en fitheid effecten van fysieke activiteit bepaald. Zo zien we in de rapportage:

 • Leefstijlfactoren die de gezondheid en het welzijn bevorderen of belemmeren.
 • Invloed van fysieke belastingen tijdens het werk en sport, geen noodzaak voor separaat laboratoriumonderzoek.
 • Vroege identificatie van leefstijl-risicofactoren.
 • Erkenning van stressfactoren en herstel
 • Evaluatie van de effectiviteit van herstelmethoden
 • Evaluatie en begeleiding van de effecten van de verandering van levensstijl
 • Demonstratie van de effecten op de gezondheid door fysieke activiteit uit het dagelijkse leven
 • Controle van de invloed van dagelijkse fysieke activiteit op gewichtsbeheersing

De evaluatie kan de vroege signalen van stress en werkdruk herkennen voordat er een serieuze uitputting of burn-out plaats vindt.

Voor wie

Lifestyle evaluaties is bij uitstek geschikt voor mensen die kampen met gezondheidsproblemen en willen onderzoeken hoe hun lifestyle hierin een rol speelt. Op verzoek van de therapeut verhuurt Biocoherence Nederland de HRV meter (Bodyguard) aan de cliënt die de meter na de meetperiode terugstuurt. Biocoherence Nederland verzorgt de (Engelstalige) pdf rapportage voor de therapeut. Samen met de therapeut kan dan worden vastgesteld hoe en of de gekozen behandelwijze resultaat kan hebben op de energiebalans in het lichaam. De rapportage biedt veel inzicht in de wijze waarop een gezonde levensstijl kan bijdragen aan het herstel. De evaluatie is ook uitstekend geschikt voor drukbezette medewerkers in het bedrijfsleven, werknemers in ploegendienst, mensen die veel reizen of het uitvoeren van fysiek inspannend werk.

Een typisch beoordeling omvat:

 • 3-daagse hartslag meting met de Bodyguard meetapparaat
 • Persoonlijke rapporten op basis van de meting
 • Aanbevelingen / actiepunten en follow-up