Het woord orthomoleculair komt van orthos (=Grieks voor goed, of juist) en moleculen (de bouwstenen van ons lichaam). Bij de orthomoleculaire geneeskunde dient in het menselijke lichaam sprake te zijn van voldoende vitaminen en mineralen en juist afwezigheid van afvalstoffen, toxinen, etc. Een orthomoleculaire therapeut/arts zal in eerste instantie aandacht schenken aan de voeding, de keuzen daarin en de juiste kwaliteiten van die voeding. Vervolgens is de juiste bereiding van belang en ook hoe het wordt gegeten (goed kauwen, niet wegspoelen met drinken, niet gehaast eten, etc.). Verder is de opname van belang. Als je tien mensen dezelfde maaltijd laat eten, zullen de concentraties van bepaalde stoffen in die maaltijd toch verschillen in het bloed van deze personen. De ene mens neemt nu makkelijker bepaalde stoffen op dan de ander en bepaalde stoffen juist minder goed dan een ander. Er is sprake van een zogenaamde biochemische individualiteit, ieder mens verschilt en er is een verschil tussen inname en opname van voedingsstoffen.

In de orthomoleculaire geneeskunde speelt gezonde voeding dus een zeer belangrijke rol. Naast die gezonde voeding worden vaak gericht op een bepaalde klacht of aanleg die iemand heeft, extra voedingsstoffen gegeven, in de vorm van een dieet of als voedingssupplementen (pillen, capsules, tabletten).

Veel mensen vinden het onnatuurlijk om voedingssupplementen (extra vitaminen, mineralen, kruiden) te slikken. Dat is het ook. Maar we leven ook onnatuurlijk. Wij wonen niet in een hutje op de hei. We willen meer comfort en luxe. Het opmerkelijke is dat we dat niet voor ons lichaam willen. Mensen geven vaak honderden guldens uit voor een periodieke controle van hun auto, maar voor hun gezondheid moet alles gratis zijn of vergoed worden. Wij raden een periodieke controle en diverse onderhoudsbeurten van harte aan. Vaak zien we dat iemand pas naar een dokter gaat als hij of zij ziek is. Als het dan een ernstige ziekte betreft dan sta je voor moeilijke keuzen. Door regelmatig te werken aan je gezondheid kun je ook echt gezonder en langer leven. Zo zien we dat vrouwen die regelmatig sporten minder kans hebben op borstkanker en dat mannen die extra selenium en soja innemen hun kans op prostaatkanker verminderen. Je kunt nu kiezen voor een comfortabele oude dag. De orthomoleculaire geneeskunde is een geneeskunde die zich richt op optimale gezondheid en wordt daardoor veel bij sporters en levensgenieters toegepast. Het opmerkelijke is weer dat we het heel gewoon vinden dat een sporter extra voedingssupplementen neemt, maar als je ziek bent zou je volgens veel reguliere artsen niets extra’s nodig hebben. De medische en voedingsliteratuur spreekt dit echter tegen.

Het is dan misschien niet leuk om allerlei pillen in te nemen, maar minder kans op diverse aandoeningen heeft toch zeker voordelen.

Maatwerk

CCG werkt samen met Biocoherence Nederland BV. Deze organisatie is in staat om snel in te spelen op de laatste ontwikkelingen op het gebied van orthomoleculaire geneeskunde. Hiermee zijn wij en ook u verzekerd van effectieve kwaliteitsproducten. Daarbij is de haar-mineralen analyse binnen CCG leidend voor het Orthomoleculaire handelen dat maakt maatwerk op een zeer onderscheidende manier mogelijk (zie ‘Maatwerk’ en ‘Haar-mineralen analyse’)