Fysiologen onderkennen tegenwoordig een zogenaamd huid-slijmvlies-immuunsysteem. In het Engels aangeduid als het “Common Mucosal Immune System” (CMIS). Dit systeem omvat de huid, alle slijmvliezen en de verdediging (immuunactiviteit) op dit niveau. Binnen dit hele systeem is het darmstelsel de meest bepalende factor.

Bij een volwassen persoon heeft het darmepitheel al gauw een oppervlakte van ca. 200 m2 en in die regio ligt naar schatting ongeveer 8-85% van ons lymfatisch weefsel. Dit is hetzelfde weefsel waar onze tonsillen in het KNO gebied uit bestaan. Het darmepitheel vormt het grootste grensvlak met de ‘buitenwereld’ en daarom is de verdediging van het lichaam daar geconcentreerd.

Dit alles maakt dat de conditie van het spijsverteringsstelsel in belangrijke mate bepalend is voor onze gezondheid.

 

Darmsanering

Naast het gegeven dat de darmfunctie met name gestuurd wordt door de parasympatische tak van het Autonome Zenuwstelsel, en dus sterk door gedrag en levensstijl beïnvloed wordt (zie “Lifestyle advies”) zijn er ook factoren in de darmen zelf die een belangrijke bijdrage leveren aan een gezonde darmfunctie.

Met name de in de darmen aanwezig darmflora is hier het vermelden waard. Door overconsumptie van suiker, stress, gebruik van antibiotica en andere medicijnen etc. heeft de darmflora het in deze tijd veelal zwaar te verduren. Herstel van de darmflora kan een belangrijke noodzakelijke stap zijn in het herstel van een goede darmfunctie en daarmee van de hele gezondheid.

Indien gewenst kunnen we de darmfunctie nader onderzoeken door het laten uitvoeren van een ontlastingsonderzoek. Hiermee kan een beeld verkregen worden van de darm-ecologie (de toestand van de darmflora), de aanwezigheid van parasieten, de vertering van voedsel, het functioneren van het darm-immuunsysteem etc.

 

Maagzuur

Heel veel mensen hebben in onze tijd een tekort aan maagzuur. Ook onder die gevallen waarbij men een teveel aan maagzuur verondersteld (zuurbranden) is dat vaak een reactie op een chronisch tekort. Maagzuurremmers versterken dit probleem kunstmatig verder.

Een normale maagzuur (en pepsine) productie is van groot belang voor de eiwitvertering en de opname van mineralen en vitamine B12.

Desgewenst een kunnen we een eenvoudige provocatietest laten uitvoeren om te zien of iemand een normale dan wel een te lage maagzuurproductie heeft.