Op verschillende plaatsen hebben we al aangegeven wat het belang is van balans en evenwicht, van orde in ons organisme als kenmerk van gezondheid.

De mens bezit diverse regulatiesystemen die er voor moeten zorgen dat die dynamische balans gehandhaafd blijft onder wisselende omstandigheden. Die balans houdt ook in dat alle onderdelen van ons lichaam, optimaal op elkaar afgestemd zijn, waardoor het organisme als een geheel functionert.

Een van de belangrijkste regulatiesystemen is ons neuro-hormonale systeem. Dit bestaat uit het  Autonome- of Vegetatieve zenuwstelsel en de hormonen.

Het Autonome zenuwstelsel kunnen we ons voorstellen als een balans. De ene kant representeert de Sympaticus en de andere de Parasympaticus. Een zenuw in ons lichaam is te benoemen als een Sympatische zenuw of een Parasympatische zenuw. Beiden hebben in een nauwe samenwerking een tegengesteld effect.

Sympaticus activiteit actie

vluchten of vechten: overleven

stress

energieproductie

Parasympaticus activiteit regeneratie

slaap

spijsvertering/uitscheidingen

herstel en reparatie

rust

Om gezond te kunnen functioneren is het van belang dat beide kanten van het systeem zich met regelmaat afwisselen. Dat is het belang van een dag/nacht ritme voor de mens. Maar ook tijdens het eten behoren we een parasympaticus dominantie te hebben.

Zoals gezegd werkt dit regulatiesysteem nauw samen met de hormonen, die op een overeenkomstige manier te rangschikken zijn:

Katabole hormonen (gericht op afbraak t.b.v. energie productie) Schildklierhormonen

Stress hormonen (bijnieren)

Glucagon (een alvleesklier hormoon)

Anabole hormonen (gericht op opbouw, reparatie en aanleg van reservevoorraden) Groeihormoon

Geslachtshormonen

Insuline

Wanneer ons organisme de druk van de omstandigheden niet meer goed aankan zie je vaak als eerste een ontregeling van dit complexe systeem ontstaan.

Een belangrijk deel van onze diagnostiek is erop gericht het bestaan van die verstoring en de aard ervan in kaart te brengen.

De behandeling is erop gericht om met natuurlijke prikkels, met specifieke nutriënten of met life style adviezen het herstel van een optimale neuro-hormonale regulatie te bevorderen. Het vormt een erg belangrijk onderdeel van onze behandeling.