Moe van de pil?

De laatste 5 jaren heb ik met regelmaat ontsteking gerelateerd klachten gehad. Dit varieerde van pijn in mijn beide handen, schouders en mijn rug. Ik heb in die periode veel bij de huisarts aan moeten kloppen die mij  doorstuurde naar specialisten in het ziekenhuis, oa. Reumatoloog, Orthopeed. Er was geen aantoonbare oorzaak te vinden voor mijn klachten en uiteindelijk kreeg ik de boodschap dat ik er maar mee moest leren leven. Omdat ik rond de veertig ben, was die boodschap niet echt één waar ik op zat te wachten.

In deze periode ben ik een paar keer gewezen op alternatieve geneeswijze. Toen ik nog in de medische molen zat, wilde ik eerst hier de uitkomsten van afwachten, maar toen dat geen uitzicht bood, leek het mij het juiste moment om met Wim Gelderblom contact te zoeken. Na het invullen van een intake formulier werd mij al duidelijk dat hij verder kijkt dan alleen de klacht. Dat gevoel werd versterkt in een gesprek. Om kort te gaan werden mijn klachten mede veroorzaakt door een langdurig gebruik van hormonale anti-conceptiva. Omdat Wim mij duidelijk kon uitleggen wat dit met mijn lichaam doet ben ik hier meteen mee gestopt. Door een haaranalyse kwam verder aan het licht dat ik teveel koolhydraten at en dat mijn lichaam daar slecht mee kon omgaan en dat er sprake was van een onjuiste balans tussen stress en ontspanning.

Met deze 2 oorzaken ben ik aan het werk gegaan. Door het boekje “Grip op koolhydraten” ben ik op zoek gegaan naar een goede balans in mijn voeding en ook heb ik mijn lifestyle onder de loep genomen. Door goede voeding en minder koolhydraten ben ik mij veel fitter gaan voelen, daarnaast neem ik vaker een pauze ipv de hele dag door in touw te zijn. Dit alles werd ondersteund door een goed advies van Wim over inname van voeding supplementen. Naast 2 haaranalyses heb ik ook een HRV meting gehad. Uit deze meting kwam dat ik op de goede weg ben in het zoeken naar een goede balans in mijn lifestyle. Tussen het eerste en het laatste gesprek met Wim zit 10 maanden. In deze maanden is er veel veranderd, ik ben heel blij en dankbaar dat ik van al mijn klachten af ben. Ik voel mij energiek en ben heel bewust van mijn voeding en hoe ik mijn dagen indeel. Ik dank Wim voor deze ondersteuning en duidelijke uitleg tijdens de consulten.

A.


Het meten van stress en herstel – Primeur in Nederland!

We leven in een prestatiemaatschappij ‘ aldus prof. Byung-Chul Han in zijn boekje “De Vermoeide Samenleving”. Dat dit tot vermoeidheid en ziekte leidt, is onvermijdelijk als we bedenken dat ook het menselijk lichaam gebaat is bij evenwicht. De balans tussen ‘kosten’ (stress) en ‘baten’ (herstel) is een biologische voorwaarde voor gezond leven en welzijn. De stressdruk waarmee we tegenwoordig, vaak al vanaf zeer jonge leeftijd, te maken hebben, is hoog. Voor een belangrijk deel is deze stressdruk afhankelijk van ons gedrag. Bij CCG streven we naar een oorzakelijke totaalaanpak van klachten en aandoeningen. Daarom kent ons behandeladvies als regel drie belangrijke componenten. Herstel van de ontregelingen in functies en de stofwisseling van ons lichaam is alleen dan goed mogelijk. Deze aanpak is altijd op het individu afgestemd:

  • Supplementen advies
  • Voedingsadvies
  • Lifestyle advies

Primeur voor Nederland

In samenwerking met het Finse hightech bedrijf Firstbeat en met de distribiteur Biocoherence Nederland BV  heeft CCG in september een geavanceerde en unieke mobile meetmethode in Nederland geïntroduceerd waarmee de relatie tussen lifestyle en welzijn op een heel persoonlijk vlak in kaart kan worden gebracht. CCG heeft 3 van deze meters aangeschaft en verhuurt ze voor enkele dagen aan de cliënten.

Deze methode is gebaseerd op het wetenschappelijk gegeven dat de toestand van het autonome zenuwstelsel direct kan worden afgeleid uit de intervallen tussen de hartslagen.

Gedurende 72 uur worden de ECG gegevens van de cliënt opgeslagen op een geavanceerde lichtgewicht monitor. De software verwerkt deze data tot een persoonlijk rapport over de genoemde relaties. Dit geeft een gedetailleerd antwoord op de volgende vragen:

  • Is er binnen een 24 uurs periode voldoende herstel?
  • Herstelt het lichaam voldoende tijdens de slaap?
  • Worden de verbruikte reserves overdag voldoende aangevuld in de slaap?
  • Zijn er voldoende lichamelijke inspanningen gedurende de dag die de gezondheid bevorderen of de conditie verbeteren?
  • Is er evenwicht tussen de totale werkdruk, vrije tijd en lichamelijke activiteiten?

 

Op basis van dit rapport kunnen we adviseren welke keuzes of veranderingen in het dagelijks leven zullen bijdragen aan herstel en behoud van gezondheid. De analyse is zeer populair bij onze cliënten, en er is nu sprake van een kleine wachtlijst. Binnenkort hopen we deze wachtlijst te hebben weggewerkt als we de beschikking hebben over nog meer meters.

 

 

 


Ziektekostenverzekeringen 2013

Het is al jaren zo dat de ziektekostenverzekeraars ieder jaar bij het herzien van de polisvoorwaarden steeds meer vergoedingen voor niet-reguliere zorg uit de polis verwijderen. De hedendaags zorg is niet meer te betalen. Ten diepste komt dit niet door de vergrijzing, maar door het gegeven dat ons gezondheidszorgbestel nauwelijks kennis, tijd en geld stopt in het verbeteren van de gezondheid van de mensen en het voorkomen van ziekten.

Tot 31 december heeft u de mogelijkheid om van ziektekosten verzekeraar te veranderen. Wanneer u een goed overzicht wilt hebben van de vergoedingen voor Alternatieve Geneeswijzen dan kunt u te raden gaan op de website van de NWP beroepsorganisatie: http://www.nwp-natuurgeneeskunde.nl/verzekeraars.asp


Jodiumtekort

Misschien kent u de plaatjes nog van vroeger: mensen met een enorme zwelling in de hals. Het betrof een aandoening die toepasselijk “kropziekte” (Struma) werd genoemd. Toen ontdekt werd dat deze, soms enorme, zwelling van de schildklier, het gevolg was van een extreem jodiumtekort is er bij wet bepaald dat bakkers hun brood met gejodeerd zout moesten bakken. Sindsdien is de kropziekte uit ons beeld verdwenen. Ten onrechte bestaat nu een collectief idee dat het met onze jodiuminname wel in orde is. Maar evenmin als de afwezigheid van bedelaars in een stad impliceert dat er in die stad geen armoede is, evenmin is er op het vlak van onze jodium inname enige reden tot gerustheid. Volgens de WHO hebben naar schatting 272 miljoen mensen in Europa en 6 miljoen mensen in Nederland een serieus jodiumtekort. En dan rekent men nog met de conservatieve lage normwaarden. De meeste mensen weten wel dat jodium van belang is voor een goede schildklierfunctie. Maar daarnaast vervult jodium nog vele andere functies. Een tekort aan jodium kan dan ook een breed scala van klachten en aandoeningen teweeg brengen. Naast Struma, te trage schildklierwerking en overgewicht o.a. diverse auto-immuunziekten, diabetes, astmatische bronchitis, long aandoeningen, huidklachten, candida en andere infecties, migraine, hoofdpijn, Prikkelbare Darm Syndroom, fibromyalgie, artritis, hyperactiviteit, ADHD, achterstand in de mentale ontwikkeling, cretinisme, harde en pijnlijke knobbels in de borst en PCOS. Maar ook borst-, baarmoeder-, eierstok-, prostaat-, testikel-, schildklier- en longkanker. Zwangere- en zogende vrouwen hebben een hogere jodiumbehoefte. Een tekort aan jodium in de zwangerschap geeft een veel grotere kans op kinderen met ADHD. Stoffen als chloor, fluor en broom gaan een competitie aan met jodium in ons lichaam. Deze stoffen in ons leefmilieu doen de behoefte aan jodium sterk toenemen. Hoewel het belang van voldoende jodiuminname een wetenschappelijk feit is bestaat er binnen de geneeskunde een ‘jodiumfobie’. Deze angst voor hogere doseringen jodium is ongegrond en onthoudt talloze patiënten een relatief simpele oplossing van vaak vervelende en soms zelfs levensbedreigende aandoeningen. Het neemt niet weg dat het suppleren van jodium in doseringen ruim boven de ADH wel onder deskundige begeleiding dient plaats te vinden. (Uit: Blik-Op-Zeewolde dec. 2012).


Water & Zout

Het menselijk lichaam bestaat voor ca.75% uit water. We leven in een tijd dat de toxische belasting enorm is. Meer dan ooit krijgen we stoffen binnen die schadelijk zijn voor het lichaam en daardoor wordt in deze moderne tijd het uiterste gevraagd van de ontgiftingsorganen van het lichaam.

Het belang van een goede vochtbalans in het lichaam is enorm. We kennen allemaal wel de schadelijke effecten van uitdroging. Mensen die door omstandigheden (bv. chronische diarree of -braken) zijn uitgedroogd moeten worden opgenomen in het ziekenhuis en krijgen vocht direct per infuus toegediend. Heel veel mensen in onze moderne tijd hebben ook een vorm van uitdroging, maar een vorm die klinisch niet onderkent wordt. De vochtbalans wordt bepaald door met name twee factoren: de inname van water en de inname van voldoende mineralen.

Keukenzout

Keukenzout bestaat voor 99,9% uit Natriumchloride (NACl) en is in gezuiverde vorm een onnatuurlijke stof en giftig voor het menselijk lichaam. Van naturen komt natriumchloride (in de oceanen/zeeën of in zoutlagen in de grond) altijd alleen maar voor in combinatie met tal van andere mineralen. Keukenzout is net als (witte) suiker een gedenatureerd en onnatuurlijk product dat we niet horen te gebruiken. Mensen met hoge bloeddruk krijgen altijd het advies om minder zout te gebruiken. Het probleem zit ‘m echter niet in het gebruik van teveel zout, maar van verkeerd zout i.c.m. onvoldoende water drinken.

Ongeraffineerd zeezout

De term zeezout is niet beschermd, want uiteindelijk komt alle zout uit de zee. De aanduiding garandeert derhalve niet dat het gaat om een ongeraffineerd product. CCG adviseert het gebruik van Keltisch Zeezout. Dit zout bevat meer dan 83 verschillende mineralen en heeft bijzondere gezondheidseffecten. Ons advies is om géén keukenzout meer te gebruiken maar uitsluitend dit zout of een ander ongeraffineerd zeezout.

Water drinken

We zijn van mening dat de inname van voldoende water en het gebruik van een daarbij behorende hoeveel hoogwaardig ongeraffineerd zeezout een noodzakelijke voorwaarde is voor gezondheid. Deze lifestyle factoren kunnen herstel van willekeurig welke ziekte ook zondermeer bespoedigen. Een volwassen persoon heeft al snel 2 liter water per dag nodig. Voor iedere kop koffie of glas alcohol (beide sterk dehydrerende dranken) komt er 300 ml aan extra water behoefte bij. Een matig gebruik van koffie is geen probleem mits er voldoende water wordt gedronken. De zoutbehoefte is ongeveer ¼ theelepel (1,5 gram) per liter water. We hebben het hier, ten overvloede, alleen of ongeraffineerd zeezout.

Waarschuwing: Hoe goed zeezout ook is voor de gezondheid, je moet er ook weer niet té veel van gebruiken. Het dient altijd in balans te zijn met de vochtinname. Als het lichaamsgewicht in één dag omhoog schiet of je merkt aan de ledematen dat je vocht vasthoud is de balans niet goed. Gebruik dan een dag geen zout en drink veel water om de balans weer te herstellen. Luister naar de signalen van het lichaam! Ook mensen met nierfalen of mensen met reguliere medicatie dienen het hier aangegeven advies niet zonder voorafgaand overleg met de behandelaar in praktijk te brengen.

Niet doen!

Veel mensen lopen tegenwoordig met waterflesjes van plastic (PET flessen). Dit raden wij zeer sterk af. Deze plastics bevatten plastic-weekmakers en deze stoffen gaat uit het plastic over in het water en komen zo in het lichaam. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat deze stoffen, ook wel Xeno-oestrogenen genoemd, bijzonder schadelijk zijn voor het lichaam. gebruik alleen hard plastic flessen of glazen flessen.