De door Dr. Tinus Smits ontwikkelde Inspiring Homeopathy is een even geniale als effectieve vorm van homeopathie die erg goed is afgestemd op onze huidige tijd. Uitgangspunt is (zoals ook in de klassieke homeopathie) dat de mens ziek wordt door 2 mogelijke oorzaken:

  • door externe factoren: vervuiling, ongezonde voeding, tekort aan voedingsstoffen door veranderde kweek-, opslag- en transportmethoden, trauma’s, infecties etc.
  • door interne factoren: hoe staat de mens als uniek individu in het leven. Welke bagage draagt iemand mee en welke invloed heeft dat op hoe de persoon reageert op veranderingen in zijn of haar leven. Anders gezegd, de mens wordt ziek doordat hij (als regel onbewust) handelt in strijd met z’n eigen constitutie.

Inspiring Homeoapthie (er is eigenlijk geen echt goede Nederlandstalige naam voor) is een methode waarbij we 7 universele lagen in de menselijke psyche onderscheiden. Groei en ontwikkeling heeft als doel om deze lagen allemaal op een evenwichtige manier te integreren in je persoonlijkheid.

Wanneer dat met één of meerdere lagen niet gebeurd of niet goed gebeurd, geeft dit spanningen en op den duur ook ziekte. Eén van de lagen heeft alles te maken met ‘onzekerheid’ en de compensatie daarvan in de ‘behoefte aan controle’. Ieder mens komt in z’n leven in nieuwe situaties die een vorm van onzekerheid inhouden. De mate waarin dat een ontregelende invloed heeft op mensen hangt af van de mate waarin dat thema geïntegreerd is in de jeugd.

De grootste verdienste van Dr. Tinus Smits is wel zijn ontdekking dat bij iedere laag een specifiek homeopathisch middel past waarmee die integratie versneld en lang onbewuste weg alsnog wordt gerealiseerd. Uitzondering is de eerste laag (“Onzekerheid, gebrek aan zelfvertrouwen en een geringe afweer” én de compensatie in de vorm van “sterke hang naar controle, bewijsdrang, ambitieus etc.”) daarbij horen twee middelen en een combinatie van die 2. Hierdoor volstaat de Inspiring Homeopathie met 9 middelen te werken waarbij rustig meerdere middelen parallel ingezet kunnen worden en waarbij tegelijkertijd op het niveau van verschillende lagen gewerkt wordt.